een echte Landais

Olivier,

een gepassioneerd surfer
Surf les plages landaisesSpot de Surf à l'horizon sur les plages de Côte Landes Nature
©Surf sur les plages de Côte Landes Nature
Surferprofiel voor een verblijf in les Landes

Olivier is een echte Landais, hij is opgegroeid in Léon tussen de dennenbomen, de duinen en de Atlantische oceaan.
Hij is een onvermoeibare en nieuwsgierige verkenner en reist veel, doet overal ervaring op, leerde Thaise massages aan, geeft yogalessen en surft!
Tussen Frankrijk en Australië geeft hij zijn visie op Côte Landes Nature waar hij voor geen goud de zomermaanden wil missen..

27 km ongerept strand
Contis, Cap de l'Homy, Saint Girons Plage, La Lette Blanchekrijg je er al zin in?
De beste surfspotsvan Côte Landes Nature

Waar komt die passie voor surfen vandaan?

Surfen komt vroeg of laat om de hoek kijken aan de Atlantische kust. Ik ben altijd gek geweest op de oceaan en watersport in het algemeen.
In het begin ging ik mee met vrienden toen ik 17 was, en al snel begon ik het contact met de natuur en de veranderende omgeving te waarderen, de noodzaak om te luisteren zodat je maximaal profiteert van de golven.

Welk type golven is jouw favoriet?

De tube, de golf breekt op een holle manier zodat je er als surfer in kan glijden.
Wat ook erg in trek is zijn manoeuvres in de lucht, ik doe dat maar zelden, want het kost je vaak je plank en je loopt risico op enkelletsel.
Je moet weten dat het formaat van de golven maar een parameter, soms heb je grote, slappe golven en er zijn kleine, tonische golven. Het hangt ervan af hoe ze zich vormen, de snelheid waarmee ze omhoog komen.

Wat is de beste spot in de regio?

Golven zijn afhankelijk van meerdere factoren.
Elke dag is anders en elke golf is anders. Een golf reist, net als een storm op volle zee, een steen die je in het water gooit en die kringen maakt. Dat is de deining die zodra hij de kust of de ondieptes raakt, verandert en breekt in een golf.
De kwaliteit van de golven hangt dus af van de deining, waar die vandaan komt, de periode, het formaat, de vorm van de zandbanken waarop die stuit, het getij dat het waterniveau bepaalt, de beweging van het getij, eb of vloed, en de wind.
Er zijn meerdere factoren… het is complex. Uiteindelijk is er dus geen spot die beter is dan een andere, want het verandert steeds!

Is het zo geheim?

Ik ga vaak naar het strand van la Lette Blanche in Vielle-Saint-Girons, dat is geen commercieel strand… er is een parkeerplaats onder de dennenbomen, maar geen bars en restaurants op de duin.
Soms zijn er geweldige golven, maar over twee weken kan het veel beter zijn in Contis… Het verandert steeds.

Wat zou je beginnende srfers aanraden?

Een stage van een week of af en toe een les?
De stages van een week zijn volgens mij ideaal voor een goede kennismaking met surfen en de oceaan, het is fun, efficiënt en vooral veilig.
Er zijn meerdere surfscholen in Côte Landes Nature die allemaal een goede reputatie hebben. Maar daarna moet je blijven oefenen, of er zelfs een levensstijl van maken.

Waarom Yoga naast surfen?

Ik heb yoga leren kennen in Thailand en heb een diploma yogaleraar gehaald in Sydney, Australië.
Ik houd van die intelligente kant, je lichaam begrijpen, leren kennen en aanpassen. In tegenstelling tot wat mensen denken gaat het niet alleen om souplesse. Ik ben niet eens heel lenig. Maar in het dagelijkse leven hebben we allemaal asymmetrisch activiteiten, en dan heb ik het nog niet over links- of rechtshandig zijn, surfen is ook een asymmetrisch activiteit, je zet altijd dezelfde voet voor.
Op de lange termijn kun je met Yoga al die onevenwichtigheden die sinds onze jeugd gewoontes zijn geworden weer in balans brengen. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen. En dan is er de mentale kant natuurlijk, het relaxen, jezelf leren kennen.

Heb je tips voor in Côte Landes Nature?

Neem de fiets van dorp naar dorp en naar de stranden, het fietsnetwerk is enorm, het is veilig en loopt door de natuur. De gastronomievan het Zuidwesten wordt in veel restaurants in het zonnetje gezet. Het paard, er zijn veel maneges die ritten door het bos op het strand organiseren.

Sluiten